Showcase

Lodalientje

Friday, 15 July 2011

Pieter Dorrenboom stuurde een tekening van Lodalientje, die hij heeft gemaakt op basis van een advertentie in het tijdschrift Cri, uit 1967:

Pieter schrijft: “Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar ik zie in het figuurtje een boerinnetjemet één been dat een fascistengroet brengt. Natuurlijk zal Lodaline heel iets anders voor ogen hebben gehad met dit beeldmerk, maar vind je ook niet dat dit een wat onhandig en bovenal bevreemdend merk mannetje is?”
Ik ken Lodalientje van de speldjes die ik als kind had. Er waren Lodalientje speldjes in diverse kleuren, maar volgens mij altijd met hetzelfde figuurtje. Dat ze een Hitler-groet brengt was me nooit eerder opgevallen, maar nu Pieter het zegt, kan ik er ook niks anders in zien. Erg vreemd.
Los daarvan is de tekening van Pieter van hoog niveau. Zo zou ik alle Nederlandse merkpoppetjes getekend willen zien! Ik wacht met het defifitief tekenen van de poppetjes tot ik wat meer overzicht heb, maar Pieters Lodalientje wordt vanaf nu de norm. Vooral de keuze van lijndikte is belangrijk. In de originele tekening verschilt die heel sterk en dat maakt het een rommeltje als je twintig van de poppetjes bij elkaar afbeeldt. Ook mogen sommige poppetjes best iets mooier getekend worden dan de originele versies. Dat is uiteraard heiligschennis, maar het maakt het project wel een stuk aantrekkelijker om naar te kijken.

Comments:

Aris

2011-07-15 09:59:07

Interessante gedachte die Hitlergroet, dat zijn wel aardige feiten om te weten. Wat bezielt iemand om zo’n poppetje te ontwerpen!? Een korte zoektocht brengt me bij de ontwerper Wim Engels, tenminste volgens: (http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/RA01:30051001479341).
Op het etiket van deze reclame staat Lodalientje met haar armen in een wastobbe (gemaakt in ’53-‘54).
Ik denk dan ook dat er meerdere vormen van lodalientje te vinden zullen zijn waardoor die groet uit jouw reclame, niet minder ongelukkig, maar wel minder waarschijnlijk zo bedacht is.

rudi

2011-07-15 13:36:03

Maar ze maakt de groet wel (gelukig) met de verkeerde arm toch? wellicht geeft ze met dit gebaar eerder aan hoe groot de fles is.