Showcase

Copyright

Wednesday, 24 June 2009

Several people told me recently that putting music up a website can get me into trouble. My first reaction was that this is nonsense: I don’t get any money for this blog, and I try to share only music that is unknown and/or never released or that is made by friends. But even that is said to be against certain laws. I have been thinking a lot about all this in the past few months.
Is there anybody who knows what laws there are, if what I do is really “illegal”, and what the consequences might be? I don’t like the idea at all.
Next week I go on vacation for four weeks. That means that I cannot write this blog. It is about time to break the daily routine after two and a half years. During these four weeks I will try to see what is wise. But i decided to take all the music off the side, untill it is clear what the answers to my questions are.

Comments:

Aris

2009-06-24 12:21:32

Hi Frits,

Don’t let it bother you. Just do what you do best: be Frits!
Have a nice holiday (four weeks!!

bas trimbach

2009-06-24 15:35:48

Ik zou me er ook niet zo druk over maken. Als je ziet wat er allemaal aan illegale praktijken plaatsvinden op internet. Ze sturen echt geen politie af op iemand die, zonder er geld voor te krijgen, reclame maakt voor oude grammofoonplaten waarvoor 95% van de bevolking toch geen interesse heeft…

René Westerveen

2009-06-24 17:08:52

Hoi Frits,
Ik wens jou en de jouwen een goede vakantie toe met ALLES wat je je maar wensen kunt!
En wat is de SOUNDTRACK OF MY LIFE zonder SOUND-track? Ik hoop tot later MET muziek!! René

jan

2009-06-25 02:06:48

Hoi Frits,

ik sluit mij aan bij Bas. Als we in de VS hadden gewoond had ik nog even geaarzeld, maar als ik de berichtgeving en de uitspraken van de Nederlandse copyright-instanties zo hoor, hoef jij absoluut nergens bang voor te zijn. Ze hebben hun handen vol aan de grootaanbieders van pasuitgebracht materiaal.

frits

2009-06-25 15:46:41

Ik ga het maar een keer uitzoeken, dat kan nooit kwaad. En ik wilde het al langer weten. Er kregen mensen onlangs een boete van meer dan duizend euro wegens één muziekje op hun site. Maar de echte aanleiding is dat het gewoon precies wil weten. Het is zo’n rare toestand, die copyright regeling. Het lijkt me verstandiger om tijdens het uitzoeken blijk te geven van goede wil. Ik ben voor een goede regeling! Ik denk dat het geen probleem is, en dat het over een paar weken duidelijk is.
Over dat uitzoeken ga ik uiteraard schrijven.

jan

2009-06-26 00:36:10

Heb ik ook van gehoord. Het ging hierbij waarschijnlijk om achtergrondmuziek van een site waarmee geld verdiend werd. Daar zijn duidelijke regels voor idd.

Fijne vakantie, alvast!

Hans

2009-06-26 08:02:15

Volgens de letter van de wet mag je niets plaatsen waarvan je zelf niet de rechten bezit, of het nu muziek is, een foto of b.v. scans uit boeken. In theorie mag je zelfs geen YouTube-clips ‘embedden’ waar copyright op rust.

Het mag in principe alleen als je uitdrukkelijk toestemming van de rechthebbenden hebt, als er een ‘creative commons’ regeling geldt of als de rechten verjaard zijn (meestal 70 jaar na de dood van de ‘auteur’).

Zoals ook in andere reacties al gezegd, zul je niet snel gedonder krijgen over obscuur materiaal. Het is wat anders als je complete albums plaatst die nu in de winkel liggen.

Evt. kun je een disclaimer plaatsen, dat je geen commerciële bedoelingen hebt en dat je bestanden verwijdert als iemand er bezwaar tegen heeft.